Buitenskamers: hét online platform
voor klassieke muziek
in Roermond.
Jan Ezendam en Ko van Dun

16 apr. 2023, 15:00 uur

Jan Ezendam en Ko van Dun

Classicisme

Meer info

Locatie: ECI cultuurfabriek

‘Van hof naar stad’ is de tweede van een reeks voorstellingen waarin Ko van Dun en Jan Ezendam het publiek meenemen langs de vele grote namen uit het epos van de moderne wereld. Jan Ezendam speelt op de vleugel en vertelt over het werk van de grote componisten. Ko van Dun sluit aan met het verhaal van de kunst en schetst de bredere historische context.

Van aristocratie naar burgerij, van barok naar classicisme, 1725-1800
In de loop van de achttiende eeuw verschuift het centrum van de cultuur van het hof naar de stad. In een wereld van groeiende tegenstellingen tussen traditie en vooruitgang neemt de burgerlijke elite het voortouw en wordt het classicisme bij uitstek de stijl van de nieuwe tijd. Grote namen als Mozart en David zetten deze ontwikkeling kracht bij.

Rembrandt en Spinoza, Bach en Ingres, Stravinsky en Einstein, het zijn maar enkele van de vele grote namen uit het epos van de moderne wereld. De reeks ‘De vleugels van de vrijheid – Drie eeuwen moderne kunst en muziek’ brengt de moderne wereld in beeld als een cultuur die, mét al haar verworvenheden, voortdurend pendelde tussen euforie en twijfel, tussen de opwinding van het nieuwe en het verdriet om wat verloren ging.

Een verhaal over opwindende vernieuwingen en inzichten, waar prachtige muziek en kunst uit is voortgekomen, maar dat ook veel duistere bladzijden kent. Drie eeuwen verlichting en vooruitgang hebben een wereld voortgebracht die door uitputting en verwarring is getekend. Hoe kunnen we dit verhaal recht doen?