Buitenskamers: hét online platform
voor klassieke muziek
in Roermond.
Lumen Ensemble

29 mei 2022, 12:15 uur

Lumen Ensemble

Daelenbroeck concerten

Meer info

Locatie: Kasteel Daelenbroeck

Lumen is licht. Licht als metafoor voor een inval, een idee, inspiratie, een eureka.

Harp en viool. Snaarinstrumenten met volkomen verschillende klankwerelden die symbiose aangaan én elkaar op de proef stellen. Als goede vrienden die elkaar de waarheid durven te vertellen. Onstuimige, tere, rafelige, lyrische, fluisterende en warme klankwerelden ontvouwen zich. Een bezetting waar nog een schat aan repertoire voor te ontdekken is. Voor dit duo is dat een vrijbrief om uitgebreid op onderzoek uit te gaan! Soms is slechts een dichtregel, een natuurverschijnsel of kunstwerk genoeg om een stroom aan muzikale associaties en ideeën los te maken. Beroemde componisten, pas ontdekte schatten en nieuwe composities klinken naast elkaar.

Eva Tebbe, harpiste, staat als veelzijdige muzikale persoonlijkheid op de (inter)nationale kamermuziekpodia, verstrekt compositieopdrachten en arrangeert haar eigen repertoire. Als harpiste, performer en vocalist werkt zij veelvuldig mee aan theaterproducties. Eva houdt zich intensief bezig met het schrijven van arrangementen om het solo-en kamermuziekrepertoire van de harp te vergroten en te verdiepen. Ook hedendaagse muziek heeft haar bijzondere interesse, zij brengt veel nieuwe composities. Eva studeerde harp bij Manja Smits en behaalde in 2000 Bachelor diploma aan het ARTEZ instituut. In 1999 en 2000 studeerde Eva aan de Conservatoire Regional de Rueil Malmaison (Frankrijk) bij harpiste Christine Icart. Zij behaalde in 2004 haar Masters diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ernestine Stoop.

Anastasia Kozlova, violiste, werd geboren in Leningrad, Rusland in een familie van beroepsmusici. Op zevenjarige leeftijd begon zij met haar vioolstudie, na een half jaar werd zij toegelaten tot de speciale school voor muzikaal begaafde kinderen in Leningrad. Haar verdere conservatoriumopleiding volgde ze vanaf 1995 in Amsterdam, eerst als vooropleiding student bij Valentin Zhuk. Vanaf 1998 bij Viktor Libermann en Keiko Wataya en vanaf 1999 bij Boris Belkin (leerling Isaac Stern) bij het Conservatorium van Maastricht. In 2003 behaalde zij op 23-jarige leeftijd het diploma voor Uitvoerend Musicus Bachelor Degree en in 2006 haar Master of Music Degree.

Naast haar kamermuziek praktijk programmeert Anastasia klassieke muziekfestivals als Festival Gooisch Klassiek en Festival Groeneveld. Als klassieke muziek innovator ontwikkelde zij de concepten “muziek en yoga” en “muziek en effect op het brein”. De première van een nieuw concertprogramma in samenwerking met Tartu Universiteit en prof. Jaan Aru over breinonderzoek en de invloed van muziek vond plaats in Tallinn, oktober 2018. Anastasia bespeelt een Andrea Castagneri viool uit 1739, en een Eugene Sartory strijkstok in bruikleen gekregen van het Nederlandse Muziek Instrumenten Fonds.