Buitenskamers: hét online platform
voor klassieke muziek
in Roermond.
Remy van Kesteren

8 okt. 2021, 20:00 uur

Remy van Kesteren

The Red Turtle

Tickets

Locatie: ECI cultuurfabriek

An alternative soundtrack to the motion picture The Red Turtle

De Nederlandse harpist Remy van Kesteren brengt zijn eigen unieke soundtrack uit voor de Oscar- genomineerde film ‘The Red Turtle’. Hij staat bekend om het creëren van zijn eigen wereld met zijn composities; een mix van neoklassieke minimale, alternatieve elektronische muziek met jazz- en wereldinvloeden, waarbij de grenzen tussen genres vervagen. Hij studeerde o.a. aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. Van Kesteren heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs. Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld.

Remy over het album: “In april 2020 verzamelde ik de moed om filmmaker Michael Dudok de Wit te bellen. Ons urenlange gesprek was een van mijn hoogtepunten dit jaar en het vormde de basis voor dit nieuwe album. Nu ik mijn eerste harp-soloalbum heb gemaakt, voelt het een beetje alsof ik terugga naar mijn kern. Met zijn film heeft Michael me geholpen deze liedjes te vinden, al improviserend op de beelden. Zijn onbevangenheid en enthousiasme om mee te werken (ook door middel van het uitlenen van zijn sketches en zelfs het maken van de prachtige cover van dit album) zijn een inspiratie op zich geweest. Ik hoop dat dit album zijn prachtige film recht zal doen.”

‘The Red Turtle’ werd uitgebracht in 2016 en werd zeer goed ontvangen met een Oscar-nominatie voor ‘Best Animated Feature Film of the Year’ en het winnen van de ‘Un Certain Regard – Special Jury Prize’ op Filmfestival de Cannes. De film werd uitgebracht door de legendarische Studio Ghibli (bekend van ‘Spirited Away’, ‘Ponyo’) en geregisseerd door de Nederlandse animator, regisseur en illustrator Michael Dudok de Wit, die ook een Academy Award voor Best Animated Short Film won voor ‘Vader en dochter’ (2000). Michael Dudok De Wit maakte het artwork en schreef liner notes voor deze speciale release, waarover hij het volgende zegt:

“Remy had een prachtig idee. Voor zijn muziekscore koos hij ervoor om zich te concentreren op de natuur, op de verschillende krachten die de natuur op ons uitoefent: water, vuur, aarde en lucht. Zijn idee sprak me meteen aan. Toen Remy me de eerste vier fragmenten van zijn partituur stuurde, vond ik ze simpelweg geweldig. Ik heb zo’n bewondering voor zijn talent. Voor de coverfoto van het album wilde hij iets dat met de film te maken had, en zijn keuze viel al snel op dit specifieke boslandschap. Het is een van de achtergrondafbeeldingen van de film, met een paar aanpassingen aan de kwaliteit van het licht. Ik denk dat hij een heel goede keuze
gemaakt heeft. Wandelen in een bamboebos is een magische ervaring.”